Alla hjärtans dag matte

Idag på vårt mattepass körde vi alla lite tema ”Alla hjärtans dag”

De satt två och två och fick dra två kort från kortlek. (Vi plockade bort de klädda korten) Fick de exempelvis en två och en nia, skulle de skriva de talen i rutorna och räkna ut svaret. Summan skriver de sen i hjärtat.  Min tanke var att de skulle spela som ett spel, men en del barn gjorde själva som ett mattepapper.

De fick träna addition och lära sig symbolerna på kortlek.

Man kan ju även variera svårighetsgraden och räknesätt också. Det beror ju på vilken ålder man har på eleverna. För en del kanske man behöver plocka bort kort och bara ha korten 1-5 och för andra använder man sig av hela kortleken.

alla_hjartansdag_matte

Inför utvecklingssamtal

Nu är det snart dags för oss att ha utvecklingssamtal med våra elever. Vi kommer antagligen ha elevledda utvecklingssamtal. Det har de i 1-3, så vi tänkte att vi skulle göra lika. Jag surfade runt lite och hämtade inspiration från de jag tyckte var bäst och gjorde ett eget häfte av det. Det blir som en liten bok. Eleverna får fundera kring sitt eget lärande, hur de är i klassrummet och hur de trivs med sina klasskompisar.

utvecklingssamtal

Jeopardy

I våras gjorde jag ett Jeopardy till barnen som jag hade i den barngruppen. Jag hann aldrig prova det på dem, men idag fick jag chans att prova med min nya grupp. Jag var lite osäker på om de skulle klara det. Det blev en succé .

 

jeopardy

Här har jag utgått från saker som intresserad barnen jag hade när jag gjorde spelplanen och de böcker vi jobbat med.

Jag delade in barnen 4-5 barn i varje lag. Sen fick varje lag en mini-whiteboard att skriva svaren på. Dett bra verktyg för att få dem att träna skrift och samarbete.

Jag satte upp spelplanen på tavlan med post-it för att tydliggöra spelplanen. Själva frågorna hade jag på iPaden, men kan kan skriva frågorna på lapparna.

Ett lag fick börja med att välja kategori och sen hur många poäng.  Jag läste påståendet och barnen fick skriva ner svaren på whiteboardtavlan. Alla fick sedan svar och alla som hade rätt fick poäng. Kul att höra resonemangen och hur de kommer fram till svaren. Plus att de sedan förstod att de måste viska inom laget för att inte hjälpa de andra lagen.

Jag delar med mig av min plan. Tänk på att göra en lista med låtarna så den är klar. Jag värvade in QR. Koder för att få in lite IKT, men valde att inte visa filmsnutten.

Om ni använder planen, skriv gärna och berätta hur det gick och vad barnen tyckte 🙂

 

Facit:
DJUR
1: Björnen
2: Får
3: Krokodil
4: Spindel
5: Elefant

FORDON
1: Båt/skepp
2: Buss
3: Bil
4: Tåg
5: Cykel

MELLO
1: Robin Bengtsson
2: Det vet du
3: Hasse Andersson/ Mustach
4: Måns Zelmerlöw
5: David Lindgren

BÖCKER
1: Emil i Lönneberga
2: Pippi Långstrump
3: Godistrollet
4: Mix jobbar
5: Pi och powerbollarna – Ljudskurken

FILM
1: Bamse
2: Vaiana
3: Pow Patrol
4: Alfons Åberg
5: Trolls